lördag 26 mars 2011

M-träning och avlämningar


Träningen inför nybörjarklassen fortsatte idag tillsammans med Anita, kullsyskonen och Carron. Anita hade med sig Nikka, Kiwis dotter. En riktig sötnos som jag lyckades fånga på bild.
Vi började med några markeringar där vi tränade hundarna att ligga kvar i området genom att den stora kastade dummyn byttes ut mot en liten undangömd dummy som lades dit när hunden vändes bort. Det här var en bra övning som vi har testat förut, och som vi skall göra fler gånger hemma också. Det syntes på andra försöket att det gick upp ett litet ljus för Mackan. Det gäller ju för hunden att våga lita på sitt synintryck och leta vidare med nosen om det inte är uppenbart var apporten ligger.
Vi gjorde ett sök idag igen, ett ganska djupt område i motvind där det fanns åtta fåglar. Mackan verkade lite trött och jobbade inte så koncentrerat som hon brukar göra. Det här borde ju dessutom ha varit ett ganska lätt sök med tanke på vinden. Men hon fick jobba på och när hon hämtat den fågel som låg längst ut, vilket var den femte hon hittade, så fick hon sluta.
Sen blev det fika, och jag provade att öppna rutan i bakluckan. Med ett par grindar i bilen blir det här finemang! Hur som helst så satt hon kvar i bilen utan grindar idag, trots att vi andra var rätt långt ifrån parkeringen.
Efter fikat fick vi gå på linje i skogen. Anita sköt apporter med apportkastaren och en hund i taget fick hämta en markering. Andra varvet fick respektive förare hämta apporten istället. Idag varvade hon inte upp så som hon gjorde förra lördagen, och fotgåendet fungerade fint.
Och så det bästa, som jag knappt vågar skriva för jag är rädd att det försvinner igen, är att hon har börjat lämna i handen! Det funkade bra redan i torsdags, och det fortsatte idag. Änderna bjöd hon till och med upp mot mig. Ni anar inte hur bra det känns!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar