torsdag 24 mars 2011

Fästingfritt

var det ända tills igår. Idag satt en liten en på Mackans huvud helt plötsligt. Då är det väl vår?
Idag var det träning igen. Vi var tre ekipage som sågs vid Fågelöudde och tränade för Karin, de andra två var Vicky/Tini och Gunilla/Grappa.
Vi började med en övning där en hund jobbade med lite kluriga markeringar med skott och de andra två fick sitta bundna en bit ifrån området. Mackan fick sitta bunden de två första passen och sen jobba det tredje. Hon satt tyst och såg helt lugn ut, men hon var blöt på halsen när jag hämtade henne så jag misstänker att en del stress läckte ut genom mungiporna. Hon var rätt ofokuserad när hon skulle jobba, missade den första enkla (lätta) markeringen två gånger, så jag antar att hon var rätt uppvarvad fast det inte syntes på utsidan. Efter hand återfick hon koncentrationen och kunde så småningom markera som vanligt. Bra övning tycker jag, eftersom situationen utan tvekan kommer att uppstå "i verkligheten" och det var intressant att testa hur hon skulle reagera under ordnade omständigheter.
Vi gick vidare och gjorde en övning där det fanns ett mål och Karin kastade två markeringar. Hund ett skulle ta den sist kastade markeringen, hund två den först kastade och hund tre dirigeringen, och så bytte vi platser.
De här övningarna är ju rätt påfrestande och stressande för hundarna, men förutom ofokuset i början så höll sig Mackan bra i skinnet och var koncentrerad.
Till sist fick vi gå på en linje. Det blåste hel storm på gärdet där vi gick, och även här fick hundarna omväxlande markeringar och skulle jobba på dirigering bakåt. Tanken var att vi skulle skicka rakt fram mot ett mål, blåsa stopp och vinkla höger mot ett annat, för att när den första dummyn var hämtad skicka rakt fram till det första målet. Mackan valde att inte höra min stoppsignal i blåsten (de andra två hundarna hade inga problem att höra sina mattars visselpipor) och fortsätta rakt fram (det var längre avstånd än vi brukar träna på - får jag skylla på det?). Efter det blev det bara kaos av det fortsatta dirigeringsarbetet, men jag är ändå nöjd med dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar