söndag 26 september 2010

Unghundsträning på Wij, 23 september

I torsdags var det Johannas födelsedag, hon blev 6 år! Så morgonen började med sång och present och avlämning av barn i skolan. Sen packade jag ryggsäcken med matsäck och hund-västen och så åkte vi ... till mitt jobb! Mackan såg ganska snopen ut när vi traskade in på kontoret och det bara var .. ja, ett kontor. Var är skogen? sa hon som hade sett mig packa. Mina kollegor har bett mig visa upp vår söta hund ända sen hon flyttade hem till oss på valborgsmässoafton, och nu passade det in i schemat, så det blev en snabbvisit där.
Sen åkte vi till Wij. Nio ekipage, tre från vardera S- L- och M-kullarna kom. Vi hade först lite lydnadsövning och sen två enkelmarkeringar med skott före varje. Eftersom Mackan löper skulle vi gå sist, eller i alla fall efter hanarna, så jag ställde upp som frivillig kastare och Mackan fick sitta och vänta tillsammans med Göran och Millie. När vi sen skulle apportera hade mackan så mycket spring i benen att hon bara sprang. Hon såg var apporten landade och sprang förbi och tog en tur ut i skogen. Vi kastade om och hon gjorde om samma sak, men vid tredje kastet hämtade hon dummyn och när hon fick den långa markeringen så hämtade hon den också.
Sen fick vi en dubbelmarkering i skogen, en åt höger och en åt vänster. Här märktes det att det har hänt saker sen vi senast var på Wij och gjorde dubbelmarkering. Hon gick som vanligt på den först kastade först, och spikade den. Sen riktade jag om henne och hon spikade den andra också. Vi trasslar lite med avlämningarna fortfarande, hon är inte helt övertygad om att man faktiskt måste hålla kvar tills jag säger loss! men jag står på mig.
Sen blev det lite lunch-fika och efter det fick vi göra en rolig övning där tre hundar jobbade samtidigt. Tre hundar sattes i riktning längs med en skogsväg. Förarna gick ut och lade ut tre linjetagsdummys uppe på krönet lite längre fram längs vägen, och gick sen tillbaks till hundarna. Hundarna riktades om mot vänster sida av vägen, där Anita lade ut tre dummies i en liten klunga smågranar. Sen riktades hundarna mot höger sida av vägen, där Anita kastade en markering till den hund som nu stod längs till höger. Den hunden fick sitta och fokusera på sin markering medan de andra två hämtade varsitt linjetag samtidigt - den ena uppe i backen och den andra bland granarna. När dessa två hundar hade hämtat sina apporter och satt lugnt på vägen igen brevid sina förare fick markeringshunden hämta sin apport. Sen bytte vi plats med varandra så att alla hundar fick göra varje övning en gång.
Det här var kul för ibland blev det lite rörigt och vissa hundar gjorde helt oväntade saker. För Mackan och de ekipage vi gick tillsammans med gick det riktigt bra - inget kaos! Och våra sista två linjetag gjorde Mackan jättefina avlämningar. Bra avslutning på dagen.
De här långa träningarna i lite större grupper kan ju kännas ganska lågintensiva, men det händer saker runt om hela tiden och det är många skott, så passiviteten tränas verkligen, förutom naturligtvis alla goda råd man får själv och även de tips andra får - som även de ger mycket för den som tittar på. Och så är det kul att träffa alla andra Thorsvi-ekipage, som vanligt.
Tack Anita för att du fixar träningar och lägger så mycket tid på oss valpköpare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar