torsdag 21 oktober 2010

Ny hundvakt och unghundsträning på Wij

Mackan har fått en ny hundvakt idag. Det är Helen som bor här på Lidingö och som har två labbar själv som kommer att ha Mackan 4 dagar i veckan ungefär halva dagar. Sen får Mackis vara hemma ensam några timmar innan vi kommer hem.
Vi hade med oss Grappa och Åska idag som fick sitta i bilen medan vi tränade med unghundarna på Wij. Sju ekipage kom, och vädret var isande kallt men strålande soligt. Idag har vi tränat att gå på linje och skicka på linjetag, och även idag fick förarna öva att markera. Det gick visst bättre för somliga och sämre för andra...
Efter lunchen var det markeringar för hela slanten. Först en enkelmarkering till en plats, och direkt efter en enkelmarkering (dummy) till samma plats som Anita bytte ut till en gömd boll när hunden fick vända sig bort ett ögonblick. Det tränar hundarna att söka noggrant. Sen en enkelmarkering med boll in i ett bestånd av små granar, för att hundarna skulle vara tvungna att ge sig in i brötet. Några cirklade runt för att hitta ett annat sätt, men de flesta dök rakt in.
Till sist fick hundarna en markering som landade långt ner, nedanför en brant sluttning, där nedslaget alltså inte var synligt för hunden. Några hundar stannade upp vid kanten och undrade hur man skulle komma till dummyn. Några, däribland Mackan, rejsade rakt ner för branten, tog dummyn och rejsade raka vägen tillbaks. Jag visste inte hur hon skulle hantera detta, i maj-juni tror jag inte hon hade fixat den markeringen, så det var kul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar