tisdag 3 augusti 2010

Träningsträff på Wij 2 augusti

I går kväll var vi med på träning på Wij med Thorsvi-hundar. Det är våra uppfödare Anita och Jörgen som organiserar träningsträffar, alltså inte någon kurs. Det var första gången vi var med så vi visste inte riktigt hur det skulle gå till, och det verkade vara lite kaos i början, men det ordnade till sig efter hand.

Anita föreslog två stationer - en med ett stort sök med vilt och en med markeringar på vatten. Vi hamnade på vatten-stationen, som delade sig i två delar, en med landmarkeringar i skogen och en med markeringar som Jörgen kastade från en båt. Vi kom med i en grupp på tre ekipage tillsammans med Johan med Allan och Ellis med Extra, och vi började med landmarkeringar. Våra avlämningar var verkligen katastrofala igår, jag fick en enda dummy i handen, så jag var lite lätt förtvivlad när vi åkte hem. Måste dock säga att det var fantastiskt kul och nyttigt att hamna tillsammans med erfarna Ellis som generöst delade med sig av allehanda tips till oss. Stort tack för det Ellis!

På vattenstationen förvånade Mackan genom att tveka när hon skulle gå i vattnet. Det har hon bara gjort en gång tidigare, när jag skickade henne ut från en sten över en klippig botten med stora stenblock under vattnet, fast de låg ganska djupt. Vattnet var otroligt klart där på ön ute i havsbandet, så antagligen såg hon den ojämna botten. Innan det har hon kastat sig ut i vattnet, och där på Wij har hon ju gått i från samma ställe tidigare.

Sen blev det fika och trevliga samtal och lite funderingar i mitt huvud om hur detta skall gå i framtiden. Och sen utbröt kaoset litegrann igen, när vissa planerade vad som skulle hända sen, vissa gick hem och vi väntade på något - vad? I alla fall så avslutade vi med att ta en markering med en and som Anita kastade på vattnet. Mackan tvekade lite igen, men gick i och hämtade - och lämnade anden i handen innan hon skakade av sig vattnet! Härlig avslutning, så sen åkte vi hem.

Min plan just nu är att försöka skapa en positiv omgivning för Mackan, mer positiv förstärkning och mindre "nej". Vi har också haft några dummies framme hemma för att se vad hon skulle göra med dem och för att kanske avdramatisera dem lite. Inomhus och i vår trädgård går hon och hämtar dem och kommer till mig och lämnar spontant av i handen. Ibland sätter hon sig till och med ner innan, och ganska ofta strax efter att hon lämnat av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar